Hipnoz Nedir?

Hipnoz, ‘bir kişinin dikkatinin yakın çevresinden uzaklaşarak ve duygular, biliş ve imgeleme gibi içsel deneyimler tarafından emildiği, uyanık bir farkındalık, bilinç durumu’ olarak tanımlanabilir. Hipnotize edilmek, dikkatin belli bir noktaya odaklanılmasını ve hayal edilen şeyin gerçekmiş gibi hissettirdiği noktaya yaratıcı katılımı ile gerçekleşen bir eylemdir.

Hipnoz metot uygulamasında kişi kendisini ve kontrolünü, metodu uygulayacak kişinin yetkisine bırakır. Bu hipnoz sürecinde hipnoz edilen kişi sorgulayıcı olmamalı ve eleştirel bir bakış açısına bürünmemelidir.

Bu tutum ve davranışlar hipnozun etkisini değiştirebilmektedir. Hipnoz, terapötik bir amaç için kişinin bilinçli ve kasıtlı olarak erişmeyi öğrenebileceği meditatif bir durumdur.

Hipnoz ve Mekanizması Nasıldır?

Hipnoz metodu yönteminde uygulanan hipnoz mekanizması, sakinlik ve gevşemeye erişerek kaygıyı hafifletmek, ilaçların yan etkilerini yönetmeye yardımcı olmak veya ağrıyı ve diğer semptomları hafifletmek olarak bilinmektedir. Verilen telkinlere göre hipnoz genel olarak rahatlatıcı bir deneyimdir ve bu, gergin veya endişeli bir hasta için çok faydalı olabilmektedir.

Hipnoz uygulamasında, kişi kendini ve kontrolünü hipnoz eden kişiye bırakarak davranış kontrolünün sağlandığı mekanizmalar şu yöndedir:

Hipnoz uygulamasında, hastalar tedavi edilmeden önce doktora güvenmeleri ve hipnoz uygulamasına ikna olmaları gerekmektedir.

Regresyon Terapisi Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/regresyon-terapisi-nedir/ Hemen İnceleyiniz!

Hipnoz Türleri Nelerdir?

Hipnoz metodu, tıbbi ve terapötik bir araç olarak kullanılabilecek gerçek bir süreçtir. Bu yöntemin tıbbi ve terapötik faydaları olduğu, özellikle de ağrı ve anksiyetenin azaltılmasında çok faydalı bir metot olduğu gözlemlenmiştir.

Hatta hipnozun, bunama ve yaşlılık semptomlarını bile azaltabileceği öne sürülmüştür. Hipnozun, uygulama alanına, uygulanacak kişiye ve süresine göre değişkenlik gösterdiği durumlar vardır. Ve bu yöntemin uygulanabileceği birkaç yol vardır:

Hipnoz Nasıl Yapılır?

Hipnoz ve hipnotize kelimelerini duyduğunuzda aklınızda genel olarak bir köstekli saatli yardımı ile göz hizasında sallandırılarak insanları uyutmaya çalışılma durumu canlanabilir. Fakat gerçekte olaylar çokta bu şekilde gerçekleştirilmemektedir. Uyku ile uyanıklık arasındaki haldir.

İnsanlar uzun yıllardan beri hipnotize tekniklerini uygulamaya devam etmektedir. Bu yöntemle insanların aklının derinliklerine inilebilir. Temelinde, hayal dünyasını yönetme ve bu hayal dünyasına hükmetme sistemi yatmaktadır.

Telkinler ve hayal gücü ile kontrol edilen hipnoz, tam olarak bir uyku hali değildir. Kişinin uyku ile uyanıklık arasındaki geçiş hali bu durumu daha iyi ifade edebilmektedir. İnsanlar hipnozitör tarafından hipnoz esnasında ne tamamen kendilerini kaybederler ne de tam olarak bilinçleri yerindedir.

Bu iki durum arasında bir geçiş transında olan kişilerin, duygu ve düşünceleri bu durum arasında denenir. İnsanlar bu andaki hayali bir dünyaya sıkışarak bir trans halinde olurlar. İnsan beyni bu trans anında hipnoz halindeyken gerçeği ve hayali bir arada yaşamaktadır. Bu da insanlarda uç tepkilere yol açabilmektedir. Bu yöntemlerin her adımının, planlı ve eğitimli uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir.

Girmek için kişinin öncelikle dikkatini ve konsantrasyonunu odaklaması gerekir. Herhangi bir nesne veya obje (bir mum ışığı ya da bir obje gibi) görsel bir odak noktası olabilir. İşitsel bir odak olarak müzik kullanılabilir. İndiksiyon, kas gevşemesi veya istemsiz hareket kullanılabilir.

En basit yöntemlerden biri, kişinin bir deneyimi ya da bir hayalinin yeniden canlandırılması denenerek hastanın hayal gücünün devreye sokulmasıyla gerçekleştirilir. Hastanın odak noktasına yönlendirilerek hayal gücünün harekete geçirilmesiyle terapötik bir seansa başlanmasıyla gerçekleşir.

Bu durum kişilerde, iradelerini kırarak hareketsizlik ve uyuşukluk hissi başlamasıyla transa geçmeleri ile başlar. Dış dünya ile ilişkileri kesilerek hasta o ortamdan yavaş yavaş uzaklaşır. Bu noktada hipnozitör, hipnoz ettiği kişinin iradesine yön vermeye başlar.

Hipnoz Kimlerde İşe Yaramaz?

Hipnoz edilmesi gereken kişinin, bunu yapan kişiye inanması şarttır. Çocuk gruplarında 5-6 yaş aralığında ve yaşlı insanlarda genellikle 70 yaşından büyük olan insanlarda bu metot oldukça zordur. Bu kişilerde genel olarak işe yaramaz.

Aynı zamanda hipnoz yapılmayacak bazı kişiler vardır. Zihinsel engeli olan insanlar, zeka geriliği olan insanlar, bunamış ve demans hastalığı olan kişiler, bu durumda olmak istemeyen ve kendini bu konuda kapatan kişiler, bu durumdan korkan veya otokontrolünü bırakmaya yatkın olmayan kişilerde metot uygulanmaz.

Hipnoz Kimlere Uygulanabilir?

Hipnoz araştırmaları, laboratuvar koşullarında gerçekleştirilerek genellikle sonuçlar “hipnoz edilebilirliği yüksek olan kişiler ve hipnoz edilebilirliği düşük olan kişiler” arasında karşılaştırılır.

Hipnotize edilebilirlik durumunun genetik bir özellik olduğu incelenmiştir. Bu nedenle cevap verme ile ilgili araştırmaların çoğu nüfusun %10’unu kapsamaktadır.

Genel olarak zeki insanlar ve hayal gücü oldukça geniş olan kişiler kolaylıkla hipnoz metodu ile hipnotize edilebilir. Özellikle askerler, aydın insanlar, disiplinli bir hayata alışkın ve yakın olan kişiler, sporcular, ciddi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler, zihinsel engeli olmayanlar veya disiplinli bir aile ortamında büyüyen insanlar hipnoz edilebilir.

Uzman Psikolog Desteği İçin : Antalya Psikolog
Call Now Button