Talassofobi (deniz korkusu) , okyanuslar, denizler ve göller gibi büyük ve/veya derin su kütlelerine karşı yoğun bir korkudur. Kelimenin kendisi, ‘korku’ anlamına gelen ‘phobia’ ve ‘deniz’ anlamına gelen ‘thalasso’ ile Yunanca kökenlidir. Talassofobi (deniz korkusu) için özel bir tanı yoktur bunun yerine, yılan, uçma veya iğne korkusu gibi sayısız fobinin yanı sıra birçok ‘spesifik fobiden’ biri olarak kabul edilir. Talassofobi, duş, banyo ve hatta içme suyu gibi çok daha genel bir su korkusu ile karıştırılmamalıdır.
Talassofobi (Deniz Korkusu) Neden Olur? Nereden Geliyor?
Daha sonra herhangi geniş bir su kütlesinden kaçınmaya başlarlarsa, bu muhtemelen korkularını yoğunlaştıracaktır. Bunun nedeni, korktuğumuz şeylerden uzak durduğumuzda, aslında o kadar da korkutucu olmadıklarını öğrenme şansımız olmamaktadır. Diğer insanlardan korkuları öğrenmek de mümkündür. Derin sudan korkan ve kaçınan ebeveynler tarafından yetiştirilen bir çocuğun talassofobi (deniz korkusu) geliştirme riski daha yüksektir.
Diğer bir faktör, kişinin genel olarak korku ve kaygıya yatkınlığıdır. Bu savunmasızlığın büyük bir genetik bileşeni vardır, bu nedenle genetik yapılarından dolayı genellikle korku ve kaygıya yatkın olan birinin, su ile ilgili olumsuz bir deneyim yaşaması durumunda talassofobi geliştirmesi daha olasıdır.
Talassofobisi ( Deniz Korkusu) Olan Kişilerde Görülen Belirtiler Nelerdir?
Derin su ile temas ne kadar yakın ve ani olursa, bu fizyolojik reaksiyonlar o kadar yoğun olabilmektedir.
Talassofobi belirtileri kaygı belirtilerine benzer olabilmektedir. Kişilerde huzursuzluk, gergin veya endişeli hissetmek, konsantre olamama, sinirlilik, kas gerginliği, terleme veya kızarmış görünme, kalp çarpıntısı veya artmış kalp hızı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya rahatsızlık, yaklaşan bir kıyamet hissi, kontrol kaybı hissi, mide rahatsızlığı, titreme veya sıcak basması, uyku problemi gibi belirtiler olabilmektedir.
Talassofobiyi (Deniz Korkusunu) Ne Tetikler?
Talassofobinin tetikleyicileri şunları düşünmeyi veya bunlarla karşılaşmayı içerebilir:
Okyanus, göller, tekneler, yüzme, dalış, denizaltılar, deniz yaratıkları (gerçekçi veya efsanevi) ve bunlardan herhangi birinin fotoğrafları veya filmleri.
Talassofobi (Deniz Korkusu) Gelişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Birinin deniz korkusu geliştirmesinin nedenleri vardır. Su ile ilgili kötü bir deneyim, korkuya ve fobiye yol açabilir. Örneğin, bir gölde yüzerken neredeyse boğulma tehlikesi geçirdiyseniz yoğun bir korku geliştirebilirsiniz.
Fobiler herhangi bir deneyim veya travma olmadan da gelişebilir. Bu tür deneyimsel olmayan fobiler aşağıdaki nedenlerden dolayı gelişebilir:
- Genetik faktörler; Araştırmalar kaygı bozukluklarının orta derecede kalıtsal olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, bunu daha fazla desteklemek için daha büyük çalışmalara ve ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
- Çevresel faktörler; Okyanusta boğulma gibi büyük su kütlelerinde travmatik olayları duymak veya yaşamak, talassofobi gelişmesine sebep olabilmektedir.
- Biyolojik faktörler; Beynin korkuyu işlemede bir işlev bozukluğu varsa talassofobi gibi bir fobinin gelişmesi daha kolay olabilir.
Talassofobi ( Deniz Korkusu) Tedavi Yöntemleri
Bilişsel Davranışçı Terapi
Okyanusun ve diğer büyük su kütlelerinin güvenli olduğu fikrini güçlendirmeye yardımcı olurken, sakin su görüntüleri gibi daha az kaygı uyandıran tetikleyicilerle başlayabilirler. Ardından, başa çıkma mekanizmaları geliştirmek ve size gevşeme teknikleri öğretmek için sizinle birlikte çalışırlar.
Bu tedavi ile korkunuzu ve endişenizi azaltmak için büyük su kütlelerine maruz kalmanızı arttırmaya çalışırlar. Bunlar, yanınızda bir profesyonel varken bir sahili ziyaret etmek veya ayağınızı denize sokmak gibi ödevler olabilir. Zamanla, bu tür güvenli maruz kalma, genel deniz korkunuzu azaltmanıza yardımcı olabilir.
Talassofobi (Deniz Korkusu) Tedavi Yöntemleri
İlaç Tedavisi
İlaçlar anksiyete semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir. Anksiyete ilaçları, anksiyetenin duygusal ve fiziksel semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Tipik olarak, birinin çalışma yeteneğini bozan şiddetli kaygı için kullanılırlar.
Benzodiazepinler semptomların kısa süreli olarak azaltılmasında etkili olabilen ilaçlardır. Bununla birlikte, doktorlar bu ilaçları yüksek bağımlılık riski taşıdıkları için yalnızca ağır durumlarda reçete edebilirler.
Görselleştirme Teknikleri
Hayal gücünüz, korkularınızla yüzleşme pratiği yapmanıza yardımcı olacak yararlı bir araç olabilir. Deniz korkusu durumunda, derin suları içeren belirli durumları gözünüzde canlandırabilir ve bunlarla başarılı bir şekilde başa çıktığınızı hayal edebilirsiniz.
Örneğin, aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
- Sığ suda bir kumsalda durduğunuzu hayal edin.
- Derin nefes alın ve hiç korku duymamanın nasıl bir his olduğunu hayal edin.
- Yavaşça okyanusun derinliklerine “yürüyün”. (Bir can yeleği giydiğinizi hayal edebilirsiniz.)
- Hiç korkmadan sırt üstü yüzdüğünüzü hayal edin.
- Bir görselleştirme tekniğini kendi başınıza deneme düşüncesi şu anda çok fazla geliyorsa, varsa terapistinizden rehberlik istemeyi düşünün veya egzersizi yaparken yanınızda olması için güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya aile üyenize ulaşın. .
Doğal Yöntemler
Bazı doğal yöntemler endişenizi azaltmanıza veya sakinleşmenize yardımcı olabilir.
Bunlar şunları içerebilir:
Bitkisel çaylar, bitkisel takviyeler, günlük tutmak, meditasyon, egzersiz yapmak ve destek grupları gibi.