IQ ve EQ Nedir?

IQ ve EQ arasındaki farkı açıklamadan önce, bu terimlerin gerçekte ne anlama geldiğini anlayalım. EQ veya Emotional Quotient, bir kişinin duygularını diğer kişinin duygularıyla birlikte anlama yeteneğini ifade ederken, IQ, Intelligence Quotient anlamına gelir ve bir kişinin zeka seviyesini gösterir.

Pek çok insan, bir kişinin hayatta başarılı olması için IQ’nun daha önemli olduğunu düşünürken, araştırmacılar, yüksek EQ’ya sahip kişilerin kariyerlerinde daha başarılı olduğunu savunuyorlar. Bu nedenle hangisinin daha iyi olduğu tartışmaların en sıcak konularından biridir.

IQ, istatistiksel norma kıyasla bir kişinin akıl yürütme veya mantıksal yeteneğini gösteren bir sayıdır. Tersine, EQ, kişinin duygusal zekasının seviyesini ima eder.

IQ’un Tanımı Nedir?

Kısaca IQ olarak bilinen Intelligence Quotient, bir bireyin zihinsel yaşının kronolojik yaşına bölündüğü ve ardından 100 ile çarpıldığı standart bir zeka testi ile elde edilen bir zeka testi puanıdır. Test, bir kişinin bilişsel düşünme ve muhakeme kapasitesini değerlendirmeyi amaçlar. . Terim ilk olarak William Stern tarafından tanıtıldı.

IQ, bir bireyin zeka seviyesinin bir ölçüsüdür ve aynı yaştaki diğer kişilerin aynı testte aldığı puanlara kıyasla zeka testinde kişinin aldığı puana yansıtılır.

EQ’un Tanımı Nedir?

EQ, bir kişinin kendisinin ve başkalarının duygularını tanımlama yeteneği olarak tanımlanan Emotional Quotient teriminin kısaltmasıdır. Farklı duygular arasında ayrım yapan ve bu zekayı düşünme ve davranışa rehberlik etmek için kullanan bir bireyin duygusal zeka seviyesinin bir ölçüsüdür.

Terim ilk kez 1995 yılında psikolog Daniel Goleman tarafından Duygusal Zeka üzerine yazdığı kitabında geliştirildi. Kişinin düşünce ve eylemlerini tanıma, ifade etme ve kontrol etme, diğer insanları anlama ve onların durumlarını doğru yorumlama, doğru ve hızlı kararlar alma, baskılar ve krizlerle baş etme vb. EQ’su yüksek olan kişilerin ruh sağlığının, iş performansının, yaşam biçiminin daha iyi olduğu araştırılmıştır.

Paranoya Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/paranoya-nedir/ Hemen İçeriği İnceleyiniz!

IQ ve EQ Geliştirilebilir mi?

Duygusal farkındalık, paylaşma, başkalarını düşünme, kendini başka birinin yerine koyma, bireysel alan verme ve genel işbirliği ilkeleri gibi nitelikleri teşvik ederek en iyi şekilde erken yaşlardan itibaren aşılanır . Duygusal zekayı artıracak oyuncaklar ve oyunlar mevcuttur ve sosyal ortamlarda başarılı olamayan çocukların SDÖ (Sosyal ve Duygusal Öğrenme) dersleri aldıktan sonra önemli ölçüde daha iyi performans gösterdikleri bilinmektedir. Etkili koçluk yoluyla sınırlı bir ölçüde de olsa yetişkin EQ’su da geliştirilebilir.

Yüksek işleyen otizm  veya Asperger gibi semptomlardan birinin düşük empati olabileceği bazı durumlar vardır . Bazı araştırmalar Asperger’li yetişkinlerin düşük empatiye sahip olduğunu bulurken , HFA veya Asperger’li bireylerde EQ’nun değiştirilebileceğini gösteren kontrol gruplarıyla yapılan çalışmalar vardır .

IQ daha çok genetik bir yapıdır, ancak bulmacalar, yanal düşünme problemleri ve sizi kutunun dışında düşündüren problem çözme teknikleri gibi beyin gıdası ve zihinsel yetenek egzersizleri yoluyla bir bireyin IQ’sunu en yüksek potansiyeline ulaştırmanın birkaç yolu vardır.

IQ ve EQ

IQ ve EQ Hangisi Daha Önemlidir?

EQ’nun mu yoksa IQ’nun mu daha önemli olduğu konusunda farklı bakış açıları var. EQ kampındakiler, “Yüksek bir IQ sizi okulu bitirir, yüksek bir EQ sizi hayatın içinden geçirir” derler.

Bilişsel yeteneğin (IQ) başarının daha iyi bir göstergesi olduğuna ve EQ’nun bazen duygusal olarak zorlu işlerde bile abartıldığına inananlar da var .

Uygulamalar

Uzun bir süre boyunca, IQ’nun kariyer ve genel olarak yaşamdaki başarının nihai ölçüsü olduğuna inanılıyordu , ancak daha yüksek EQ ile başarılı profesyoneller arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren çalışmalar var. Yüksek EQ’ya sahip kişiler genellikle daha fazlasını başarır, ekip çalışmasında ve hizmette başarılı olur ve daha fazla inisiyatif kullanır.

Birçok şirket ve büyük kuruluş , işe alma sürecinde EQ testlerini zorunlu kıldı ve duygusal ve sosyal beceriler üzerine koçluk seminerleri verdi. Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SEL), yalnızca profesyoneller arasında değil, öğrenciler arasında da büyük bir popülerlik kazanıyor.

IQ testleri en çok eğitim ve psikoloji alanında kullanılmaktadır . IQ testleri, sınıfta özel yardıma ihtiyaç duyan bireylerin yanı sıra oldukça yetenekli/yetenekli bireyleri tanımak için standartlaştırılmıştır. IQ, akademik başarı ile başarıyı tahmin eder ve genellikle mezun olan öğrenciler için kariyer seçeneklerini belirlemek için kullanılır.

5.Ölçüm ve Test

EQ’yu ölçmek çok öznel olsa da , duygusal zekayı ölçen birkaç standart test vardır. Mayer-Salovey-Caruso Duygusal Zeka Testi, test uzmanlarını bir dizi duyguya dayalı problem çözme sorusundan geçirir. Puan, bir kişinin duygusal bilgilerle akıl yürütme kapasitesini yansıtır. Goleman’ın ölçüm modeli, duygusal yeterliliklere odaklanır. Goleman’ın modeli iki testten birini kullanır: Duygusal Yeterlilik Envanteri veya Duygusal Zeka Değerlendirmesi. Her iki testin de kendi savunucuları ve eleştirmenleri vardır.

Teorisyenler, IQ testini daha nesnel hale getirmeye çalıştılar . Stanford-Binet testi, yaşı hesaba kattığı için ilk gerçek IQ değerlendirmesiydi. Puan, test tarafından değerlendirildiği şekliyle, testi alan kişinin zihinsel yaşının kronolojik yaşın 100 ile çarpımına bölünmesine dayalıdır. Amerikalı psikolog David Wechsler üç IQ testi geliştirdi; biri okul öncesi ve ilkokul çocukları için, biri daha büyük çocuklar için ve biri yetişkinler için.

Skor, faktör analizine dayanmaktadır. Değerlendirmenin alt testleri yaşa dayalı normlara göre değerlendirilir. Yaygın olarak kullanılan bir başka test de Woodcock-Johnson Bilişsel Yetenekler Testidir. Woodcock-Johnson ile kapsamlı testler, çok çeşitli bilişsel yetenekleri değerlendirir. Her üç test de halen kullanılmaktadır ve hiçbir test genellikle en iyi veya en doğru olarak kabul edilmez.

IQ ve EQ Testin Artıları ve Eksileri

Hem EQ hem de IQ testi tartışmalıdır. EQ testi için savunucular, EQ’nun iş başarısını ve ekip çalışması yeteneğini tahmin etmeye yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Bununla birlikte, duygusal zeka, zekanın geleneksel tanımlarına aykırı olduğu için, sınav, akademik veya iş başarısının doğru bir göstergesi değildir.

Bu nedenle, EQ’su yüksek olan insanlar işyerinde başarılı olsa da, testler kimin EQ’sunun yüksek olduğunu kesin olarak tahmin etmez. Sorunun bir kısmı sonuçların güvenilmezliğinden kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman, insanlar iyi yapmaya çalıştıkları için doğru yanıt vermeyebilirler. Bu nedenle, tanım gereği, sonuçlar özneldir.

IQ ve EQ Arasındaki Farklar Nelerdir

IQ ve EQ Arasındaki Temel Farklılıklar

IQ ve EQ arasındaki temel farklar aşağıdaki noktalarda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:

Bir kişinin standartlaştırılmış testte elde edilen puanlarla temsil edilen duygusal zeka düzeyine Duygusal Bölüm veya EQ denir. Zeka Bölümü veya IQ, bir bireyin mantıksal akıl yürütme yeteneğini temsil eden standart zeka testinden elde edilen bir sayıdır.

0 Responses

  1. KİPT eğitimi ile tanıştığım çevrimiçi terapi ailesine aydınlatıcı destekleyici paylaşımları için teşekkürler.

Call Now Button