Manipülasyon Nedir?

Manipülasyon; diğer insanların davranışlarında, duygularında ve inançlarında gizli, dolaylı, yanıltıcı veya saldırgan taktiklerle değişiklikler oluşturmaktır. Psikolojik manipülasyon, bir diğer kişiyi iradesi dışında etkilemek anlamını ifade eder. Düşünce kalıplarını, psikolojik ve duygusal izlenimleri değiştirmeyi kapsamaktadır.

Öyleyse manipüle etmek, kişisel amaçlara ulaşmak için fark edilemeyen tekniklerin diğer kişilerde bilinçli ve acımasız olarak kullanılmasıdır.

Manipülasyon Özellikleri Nelerdir?

Temel özellik, kısa sürede tespitinin imkânsız olmasıdır. Kişi, kendisinin bir karar vermediğini ve oldukça uzun bir zaman sonra başkalarının çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini çoğu zaman anlar.

Esas belirtileri aldatma ve yalandır. Bir kişiden zorlama yoluyla bir şey alınmışsa bu manipülasyon olarak kabul edilemez. Ancak bir kişi kendisi hediye verip karşılığını kabul etmek isterse bu bir manipülasyon olabilir.

Ortaya Çıkma Nedenleri

Ortaya çıkmasında etken olan çeşitli psikolojik sebepler vardır:

Psikolojik Motivasyon Ön Koşulları Nelerdir?

Diğer psikolojik fenomenlerde olduğu gibi manipülasyon da kendiliğinden oluşmaz. Ortaya çıkmasını destekleyen ya da doğrudan hayata geçiren belirli koşullar vardır. Manipülasyonun evrensel bağlamının kökleri ise Antik Çağ’dadır.

Mitolojide hile, kurnazlık ve entrika saygı duyulan kavramlar olarak değerlendirilmiştir. Örneğin kurnaz Odysseus ve Truva atı, Ivan Tsarevich ve gri kurt gibi kahramanlar kurnazlardı ve entrikalar düzenlemişlerdir.

Mitolojik ve masalsı kültürel yön, hileyi olumlu karşılamakla kalmaz. Aynı zamanda cesaretlendiren erdemler hâline getirir. Kültürel arka planda mücadeleyi bir değer, onu yürütmenin olası bir aracı olarak algılar. Kurnazlık böylelikle manipülasyon kavramı ile değiştirilebilir. Buna rağmen anlam aynı kalır.

Kişilerarası ilişkiler bağlamında ise bireyin iç dünyasının bütünlüğünün olmamasına dayanmaktadır. İçsel “ben”; özlemlerin, arzuların, şüphelerin, arzuların, umutları ifade eder. Bir tarafı yüksek insani ihtiyaçlardan, diğer tarafı ise tam tersine hâkimiyet arzusu, başkalarının pahasına kendini onaylama gibi nevrotik ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır.

Manipülasyon Teknikleri

Manipülasyon için başvurulan en yaygın temas noktaları şunlardır:

Bu temas noktalarına ulaşabilmek için ise genellikle aşağıdaki manipülasyon teknikleri kullanılmaktadır:

Düşünce

Bilgi

Böylesi bir bilgi işleme sürecinde temel sorun, birinin bilinçli veya kasıtlı olarak yanlış bilgi vermesi değildir. Esas olan bu bilginin ilgiye bağlı olarak özel bir bakış açısıyla verilmesidir:

Tekrar

Günlük olarak yayımlanan reklamlar bu tekniğin önemli bir örneğidir. Hiçbir şirket, reklamını tek seferde yayımlamayı benimsemez. Terimler ne kadar çok kullanılırsa diğer insanlar için o kadar akılda kalıcı olacağı beklentisi vardır.

Bir durumun gerçeklerini veya yorumlarını genel olarak değerlendirmekte zorlananlara yaptıklarının doğru olduğu tekrarlanırsa minnettar olurlar. Bu, özellikle kuvvetli bir bağımsız olma dürtüsü olmayan kişilerde etkilidir. Genellikle otoriteye sahip kişilerce kullanılır.

Korku

Korku, rasyonel düşünceyi etkisizleştirerek psikolojik olarak kendisini güçlendirir. Psikolojik manipülatör, bu tekniği ne kadar çok kullanırsa ürpertici sonuçlar o denli gündeme gelir. Dolayısıyla nesnel olarak tehlike olmasa dahi duyulan korku artacaktır. Genellikle davranışlarını zaman baskısı ile pekiştirirler, acele edilmesi gerektiğini vurgulayıp manipülasyon etkisine kapı açarlar.

Motive Edilmemiş Öfke

İlk etapta meydan okuyan ve saldırgan davranışlara tanık olunur. Böylece kurbanın onu sakinleştirmeye ve taviz vermeye başlaması gerçeğine ulaşmak hedeflenmiştir.

Motive edilmemiş bu öfkeye karşı koymanın bir yolu da onu görmezden gelip sakinleştirmemek ve kararlı kalmaktır. Kayıtsızlık, her zaman olası kaybı azaltacak bir etkiye sahiptir.

Bibliyoterapi Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/bibliyoterapi-nedir/ Linkinden Hemen Keşfet!

Etiketleme

Etiketleme yönteminde kişiyle üçüncü bir kişi hakkında kötüleyici bir konuşma vardır. Manipülatörün sergilediği olumsuzluk, kurbanın üçüncü kişi hakkında kötü düşünmeye başlamasına ve sıklıkla onu yanlış tanımasına katkıda bulunur. Böylelikle doğrudan ve dolaylı olmak üzere aynı anda iki kurban oluşmaktadır.

 Manipülasyon Örnekleri

Manipülasyon ne demek?” sorusunu kişisel hedeflere ulaşmak için diğer kişiyi etkileme süreci olarak yanıtlamıştık. Bir kişinin, muhatabını çeşitli görevler ya da düşüncelerle etkilediği bir sosyal kontrol olduğunu vurgulamıştık.

Manipülasyonun çeşitli örnekleri vardır. Çok sayıda olması onu tespit etmeyi zorlaştırır. Yaygın olarak kullanılan yöntemlerin adımları ve türleri aşağıdaki gibidir:

Psikolojik Manipülasyon Türleri Nelerdir

Manipülasyon Türleri Nelerdir?

“Manipülasyon nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı davranışın kullanıldığı bağlam ve eylemin,  sözlerin ardındaki niyette gizlenmiştir.

Niyet, bir kişinin algılarını etkileyip onu bir eylemi yapmaya veya reddetmeye zorlamak için tasarlanmış, bildirilmemiş, gizli bir arzu tarafından yönlendirildiğinde manipülatif düzeye ulaşır. Bu yönlendirmeyi gerçekleştirenler bazı özellikler bakımından farklı türlerde gözlemlenmektedir:

Psikolojik Manipülasyon (Gaslighting) Nasıl Gerçekleşir?

Psikolojik Manipülasyon (Gaslighting) Nedir?

Psikolojik Manipülasyon (gaslighting), kişinin akıl sağlığını ya da gerçekliği sorgulamasına yol açan manipülatif bir taktiktir. Manipülatör, hedefine ulaşmak için gerçekliği çarpıtmaktadır. Kurbanına çarpıttığı gerçekliği sunarak kendinden ve tüm olanlardan şüphe etmesine sebep olur.

Oldukça sinsi ve yavaş işleyen bir mekanizmadır. Kişi, bir süre sonra yanlış hissetme endişesiyle gerçek algılarından şüphe etmeye başlar. Böylelikle zamanla kurban, dünya algısı konusunda güvensiz hissetmeye başlar ve hatta akıl sağlığını kaybedip kaybetmediğini merak eder.

Yapılan araştırmalar bu durumun düşük benlik saygısına ve depresyona neden olduğu gerçeğiyle fiziksel istismar kadar zararlı olabileceğini ifade etmiştir. Dolayısıyla belirtilerinin ne olduğunun farkında olmak, bir ilişkinin potansiyel olarak tehlikeli seyirde olup olmadığını bilmek  önemlidir.

Psikolojik Manipülasyon (Gaslighting) Belirtileri

Çeşitli karakteristik özelliklerle belirmektedir. Bunun için kişinin öncelikle kendi duygularını dikkatlice incelemesi gerekir. Bir manipülatörle ilişki içinde olunduğunu işaret eden belirtiler aşağıda listelenmiştir:

Uzman Psikolog Desteği İçin: Antalya Psikolog

Psikolojik Manipülasyon (Gaslighting) Uygulayanların Kullandıkları Taktikler Nelerdir?

Psikolojik manipülasyon (gaslighting) başka bir kişinin algısını ya da davranışını değiştirme amacıyla yapılan aldatıcı eylemlerdir. Bu tür davranışlar manipülasyon uygulayan kişinin çıkarlarına katkı sağlarken kurbanlarda acı verici duygulara neden olmaktadır.

Bir kişinin uyguladığı psikolojik manipülasyon (gaslighting), davranışlarına göre ayırt edilemez. Bu süreci aydınlatan esaslar davranışın bağlamı ve belirli eylemleri gerçekleştirme niyetine göre belirlenir. Özellikle birini aldatıp onun algısını, duygularını, inançlarını, davranışlarını etkilemek istiyorsa bu kişi psikolojik manipülatördür. Temel hedefleri, kişilerde veya belirledikleri durum üzerinde etki kazanmaktır.

Manipülasyon teknikleri arasında açık saldırganlık, hakaret, aşağılama, eleştiri ve duygusal istismar sıklıkla gözlemlenmektedir. Örtülü teknikler arasında yakınma, karşılaştırma, ikna etme, yalan söyleme, mağdur rolünü oynama, alay etme, duygusal şantaj yargılama ve sahte sempati yer alır.

Manipüle eden insanlar, belirli kişilik özelliklerine sahip olma eğilimindedir. Bu kişiler çoğu zaman psikolojik travma yaşamış ya da savunma mekanizması olarak manipülasyon oluşturmuş kişilerdir.

Kişiler genellikle yalnızca manipülatörle ilişkisini koparmamak onun için önemli olduğu için manipülasyona yenik düşer. Ancak bir kişi psikolojik manipülasyona (gaslighting)  ne kadar uzun süre maruz kalırsa etkileri o kadar yıkıcı olacaktır. Nitelikli bir profesyonelden yardım almak her zaman en iyi çözüm olacaktır.

Call Now Button