İhanet Kavramı Nedir?
İhanet kavramı, ihanete uğrayan kişinin gösterdiği duygusal bir tepki coğrafi kültüre göre değişir. Örneğin; çok eşlilik dünyanın bazı ülkelerinde yasaldır, ancak bunun tersi de geçerlidir. Çok eşliliğe izin verilen ülkelerde evde birden fazla eş olması normal karşılanırken tek eşliliğe izin verilen bölgelerde bu durum kabul edilemez olabilir.
İhanet Nedir?
İhanet, romantik bir ilişkide bir kişinin başka bir kişiyle duygusal, fiziksel veya cinsel temas kurmasıyla ortaya çıkan süreçtir. İhanet, çiftler arasında bir kriz yaratabilir ve hatta ilişkinin bitmesine neden olabilir. Aldatılan insanlar yoğun acı, şok, eşlerine karşı öfke, düşük benlik saygısı ve değersizlik duyguları yaşayabilir. Aldatan kişilerin ise üzüntü, pişmanlık, çaresizlik, suçluluk ve öfke gibi duyguları yaşama olasılığı yüksektir.
İhanete Yol Açan Faktörler
Herkes eşini aynı nedenlerle aldatmaz. İhanetin birkaç nedeni olabilir.
- Kişi duygusal olarak boşta olabilir.
- Başka bir ilişki yaşamak isteyebilir ve partnerinin onu umursamadığından, onu anlamadığından, paylaşacak bir şeyi olmadığından ve kendini yalnız hissettiğinden şikayet edebilir.
- Ya da fiziksel problemlerin varlığı olabilir.
- Partner cinsel beklentiyi karşılayamayabilir. Ve bu çift arasında konuşulmazsa daha büyük sorunlara ve sonunda başka biriyle cinsel yakınlık kurulmasıyla sonuçlanabilir.
İlginizi Çekebilir: Benexol Nedir?
İhanete Uğrayan Kişilerde Ortaya Çıkan Duygular Nelerdir?
Aldatılan bireylerde belli duyguların çok baskın bir şekilde açığa çıkabilmektedir. Bunlar;
- Suçluluk duygusu
Kişi neden daha önce aldatıldığını anlamadığını merak etmeye devam eder ve kendini aptal gibi hisseder. Aldatıldıklarının farkına varmazlar ve aldatıldıkları için kendilerini suçlarlar.
- Öfke
Aldatılan kişiler, yaşadıkları olumsuz duygularla baş etmeye çalışırken partnerlerine karşı yoğun bir öfke duyabilirler. Bu kişiler aldatılmayı hak etmediklerini düşünürler ve partnerlerinin cezalandırılmasını veya bedelini ödemelerini isterler. Bu arzular kişinin partnerine karşı daha da kızgın hissetmesine neden olur.
- Utanç
Aldatılan kişi, yaşadığı keder nedeniyle kendisini sevgiye ve iyi ilişkilere layık görmeyebilir. Bu kişi aldatmayı kadınsı veya erkeksi bir başarısızlık olarak görebilir ve toplumun kınayabileceği utanç verici bir kusuru olduğuna inanabilir.
- Şaşkınlık
Aldatılmak genellikle beklenilmeyen bir eylemdir bu noktada muhtemelen bu kişinin sizi aldattığını öğrenince şok olma duygusu da birlikte gelecektir.
- Yalnızlık
Bu senin yaşadığın ihanet, başkasının değil. “Nasıl bilebilirler?” düşüncesi sizi ele geçirebilir.
Herhangi bir zamanda nasıl hissettiğinizi anlamak ilk önemli bir adımdır. Aldatılmaya uğradıktan sonra bunların çoğunu veya hepsini hissedebilirsiniz. Örneğin, önce şaşkınlık ve kafa karışıklığı, ardından öfke ve tiksinti, üzüntü ve korku hissedilebilir. O zaman utanç verici bir şaşkınlıkla karşılaşabilirsiniz. Bir durumdan diğerine net veya tutarlı bir geçiş yoktur, bunun yerine bir duygu girdabı vardır.
Bir İhanetin Ardından Bir İlişki Kaldığı Yerden Devam Edebilir Mi?
Bir ilişkide ihanet, cinsel, fiziksel ve duygusal olmak üzere birçok şekilde olabilir. Ancak aldatma, alkolün etkisi altında, kısa süreli, dürtüsel bir zevk sonucu ya da duygusal çalkantı nedeniyle geçici bir sürecin etkisi altında gerçekleşebilen bir durum olarak da görünebilir.
Aldatıldıktan sonra ilişkiler kaldığı yerden sağlıklı bir şekilde devam edemez. Çünkü bir ihanetten sonra bir ilişkiye devam etmek, Aldatmayı yutmak ve neden olan tetikleyiciyi düzeltmeden ilişkiyi sürdürmek demektir. Her iki tarafın da kendileri ve partnerleri hakkındaki algılarını değiştirdiği bir eylemdir. Bu durumda her iki taraf için de yeni bir düşünme ve karar verme süreci başlar.
İlişkiyi sürdürme kararı bu süreçte verilirse, ortaklar arasındaki güven, sadakat ve bağlılık duyguları güçlendirilmelidir. Bu nedenle aldatan tarafa büyük sorumluluk düşmektedir. Bu durumda aldatanın öncelikle Aldatmanın yanlış olduğunu kabul etmesi, hatasının sorumluluğunu kabul etmesi ve bunu neden yaptığını netleştirmesi gerekir. Bu farkındalık, onu sürdürmek istediği ilişkiyle ilgili düşüncelerinde dürüst, kararlı, tutarlı ve şeffaf olmaya yöneltmelidir.
Bu süreçte ihanet eden kişi, partnerinin de kendisine karşı kırgın, kızgın ve güvensiz hissettiğini ve bu duyguların çabuk çözülemeyeceğini bilerek partnerine karşı daha yapıcı ve sempatik hale gelir. Bu dönemde her iki taraf da ilişkide birbirlerine karşı davranışlarını özeleştirel bir şekilde değerlendirmelidir. Aldatan kişi, “Neden aldattım?” diye aldatılan da, “Neden aldatıldım?” diye sormalıdır. Karşılıklı veya tek taraflı suçlamalar nedeniyle bu soruya kesin olarak cevap verilemiyorsa, çiftlerin online terapi veya düzenli terapi desteği kullanmaları teşvik edilir.
İhanetten Sonrası İlişkiyi Bitirmeden Önce Kendinize Neler Sorabilirsiniz?
İlişkiyi sonlandırmanız gerekip gerekmediğine daha iyi karar vermek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Birlikte geçmişiniz ne kadar önemli
- İkiniz de değiştiniz mi?
- Sevdiğiniz yaptıklarının sorumluluğunu alıyor mu?
- İhanet için özür diliyor mu?
- Sevdiğiniz pişmanlık duyuyor ve değişiklik yapmaya hazır mı?
- Sevdiğiniz kişi durumunu iyileştirmek için terapi almak istiyor mu?
- İkiniz de ilişkiyi sürdürmeye kararlı mısınız?
- İlişkiniz onarılamaz mı?
İlişkiyi bitirmek istiyorsanız bu da çok doğal. Zevk almadığınız bir ilişkiyi sürdürmek için baskı hissetmemelisiniz. Ancak, ilişkiyi düzeltmeye karar verirseniz, kişisel güvenliğiniz tehlikeye girmediği sürece sorun değildir. Bazı durumlarda, bir ilişkiyi onarmak, onu eskisinden daha iyi ve daha güçlü hale getirebilir.
İlişkiyi sonlandırmakta sorun yaşıyorsanız, tavsiye için diğer arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşabilirsiniz. Ayrıca, durumunuzla ilgili tarafsız bir görüş sunabilecek bir ilişki terapistine de danışabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Arveles Nedir?
İhanetten sonra neler yaşanır?
Bir ihanetten sonra, aldatılan kişinin benlik saygısı düşebilir, ancak bunun tekrar olabileceğine dair endişe ve korku duygularıyla birleştiğinde, güvensizlik duygusu gelişir. Aldatan kişi ise vicdan azabına ve tekrar güvenilmeyip terk edilme korkusuna kapılabilir. Aldatmanın ardından ayrılmak istemeyen çiftler, çift terapisine gitmeli, ilişkiyi onarmak için profesyonel destek almalı, nedenlerini düşünmeli ve sorundan çıkış yolları aramalıdır. Ayrılan çiftler, ihanetten kaynaklanan olumsuz duygu ve düşünceleri ortadan kaldırmak için bireysel psikoterapiye ihtiyaç duyarlar.
İlginizi Çekebilir: Buscopan Nedir?
Bir Psikolojik Danışma Merkezinden Ne Zaman Yardım Almalıyım?
Bir ilişkide eşlerden biri, bunu yaptığı takdirde diğerine ihanet edeceğini hissediyorsa veya ettikten sonra pişman oluyorsa, ihanet aşamasında daima psikolojik destek almalıdır. Ne de olsa ihanet eden kişinin, aldattığı partnerine karşı neden bu şekilde davrandığını daha iyi anlayabilmesi için durumu profesyonel olarak değerlendirmesi çok önemlidir. Aksi takdirde ihanet, kişinin yakın ilişkilerinde ömür boyu sürecek bir sorun haline gelebilir.
Aldatılan kişinin olumsuz duyguları ihanetten uzun süre sonra da devam ediyorsa ve olumsuz duygular özel ve iş hayatına yansıyorsa kişi mutlaka profesyonel yardım almalıdır. Çünkü bu dönemde duygusal olarak yaralanan insanlar daha çok özel ilişkileri nasıl deneyimledikleri, bu kişilik özelliklerine sahip partnerleri nasıl seçtikleri ve ihanetlerinin ne işe yaradığı ve bu farkındalığın iyileşme sürecini nasıl olumlu etkilediği ile ilgilenirler.
Aldatıldıktan sonra ilişkiyi sürdürmeye karar veren her iki çift de duygu ve düşüncelerini kişisel, ilişkisel, duygusal, sosyal ve toplumsal olmak üzere çeşitli şekillerde yeniden tasarlamalı ve yeniden yapılandırmalıdır. Bu hassas süreç içerisinde kültürel dogmalar, kadın ve erkek rollerine ilişkin dogmalar, seçimler, hayaller ve beklentiler hayatın doğrudan merkezinde yer alır. Bunların hepsini doğru yapmak ve bunun ilişkileri nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Bu nedenle, bu hassas konu sadece evlilik terapisi ve çiftler ve aile terapisi gibi alanlarda psikologlarla tartışılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Mizofoni Nedir?
[wp-faq-schema]