Temas Bağımlılığı Nedir?
Temas bağımlılığı dokunarak hissetmeye dayalı aşırıya kaçılan bir hastalık durumudur. Başkasını rahatsız edecek seviyeye gelene kadar kendini tutamama davranışı sergilemektir.
Dokunma (Temas Etmek) Neden Önemlidir?
İnsan dokunuşu, başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğumuzun büyük bir parçasıdır. İş arkadaşlarımızla el sıkışır, sevdiklerimize sarılır ve arkadaşlarımıza beşlik çakarız. Fiziksel temas yoluyla bağlanırız.
Cilt , vücudunuzdaki en büyük organdır ve iyi ve kötü dokunma duyumlarını beyninize gönderir . Sarılmak gibi hoş bir dokunuş yaptığınızda, beyniniz oksitosin adı verilen bir hormon salgılar. Bu, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve kaygı ve korkuyu azaltırken duygusal ve sosyal bağları güçlendirir.
İlişkilerde Temas Etmenin Önemi
Romantik ilişkilerde dokunma açlığının nasıl ortaya çıkabileceğini keşfetmek önemlidir. Herkesin farklı bir sevgi dili olsa da, birbirinizden temas almak ortaklığın önemli bir parçasıdır. Bir ilişkide bu eksik olduğunda, partner duygusal olarak içine kapanık, depresif ve mutsuz olabilir. Yakınlık eksikliği veya yan yana uyumamak gibi küçük bir şey nedeniyle dokunma açlığı meydana gelebilir. Kişinin partneriyle fiziksel temas ihtiyaçlarını iletmesi, sağlıklı bir ilişki geliştirmek için çok önemlidir.
Temas Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?
Bir kişi, yaşamının herhangi bir noktasında insan etkileşiminde bir düşüşle karşılaşabilir. Örneğin, yakın zamanda yeni bir şehre taşınmış ve henüz yeni arkadaşlar edinmemiş olabilirler. Temas bağımlılığı, ebeveynleri duygusal olarak müsait olmayan ve şefkat göstermekte zorlanan çocuklarda da ortaya çıkabilir.
Temas Bağımlılığı İsteğinin Tetikleyicileri Nelerdir
- Yalnızlık
- Stres
- Sevgi eksikliği
- Endişe
- Depresyon duyguları
- Tükenmişlik
Temas Bağımlılığına İhtiyaç Duyma Nedenleri
- Derin yalnızlık duyguları: Bir kişi, nasıl arkadaş olunacağını bilememek gibi çeşitli nedenlerle kendini başkalarından soyutlayabilir. Her iki durumda da, insan etkileşimi eksikliğinden sonra yalnızlığın arttığını fark ederlerse , dokunma açlığı yaşıyor olabilirler.
- Uyuma güçlüğü: Daha önce bir partnerin veya sevilen birinin yanında uyuyan biri, uyku sorunları yaşayabilir. Bir zamanlar sahip oldukları yakınlıktan mahrum hissedebilirler.
- Artan kaygı: Belirtildiği gibi, fiziksel temas stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle, eksikliği, sık dokunmaya alışkın olan bir kişinin rahatsızlık hissini artırabilir.
- Düşük ilişki doyumu: Fiziksel ve duygusal bağlantı eksikliği, bir ortaklığı büyük ölçüde etkileyebilir. Bir kişi ilişkilerinde tatmin hissetmiyorsa, bunun nedeni dokunma açlığı olabilir.
- Sürekli doğrulama arayışı: Birisi, mevcut ilişkilerinde yeterli onay veya desteği alamıyorsa, başkalarının onayını almak için elinden geleni yapabilir.
- Kişisel bakımda düşüş: Bazen, dokunmaya aç kalmak, bir kişinin depresyon belirtilerini artırabilir . Bu, bir kişi durumuyla başa çıkmak için mücadele ederken, fiziksel öz bakım ve kişisel hijyende düşüşe neden olabilir.
Temas Bağımlılığıyla Nasıl Başa Çıkılabilir
Dokunma açlığını ele almak, fiziksel ve zihinsel sağlığınız da dahil olmak üzere genel sağlığınız için önemlidir. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır ve küçük adımlar atmak faydalıdır! Kendinizden bile dokunuşu hayatınıza geri dahil etmenin yollarını bulmak, sakinlik ve denge duygusunu yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Kendi Kendinize Yapabilecekleriniz
- Kendinize masaj yapın: Kendinize masaj yapmak vagus sinirini uyarabilir ve daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
- Hatırlamak için zaman ayırın: Sevdiklerinizle mutlu geçmiş zamanları veya anıları düşünmek, başkalarına fiziksel ve duygusal olarak yakın olmanın nasıl bir his olduğunu size hatırlatabilir. Bu sizi anında cesaretlendirebilir.
- Ağırlıklı bir battaniye veya vücut yastıkları deneyin: Bunlar, başka bir kişinin fiziksel sıcaklığını veya ağırlığını temsil ettikleri için yardımcı olabilirler.
- Harekete geçin: Egzersizin endorfin salınımı da dahil olmak üzere birçok zihinsel sağlık yararı vardır .
- Evcil hayvanınızla zaman geçirin: Bir hayvanı kucaklamak, evcilleştirmek veya tutmak için zaman ayırmak, özlediğiniz yakınlığı ve bağlantıyı sunar.
- Bir arkadaşınızı arayın: Onları yüz yüze göremeseniz bile, bir arkadaşınızla telefonda konuşmak, kendinizi daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir.
- Mümkün olduğunda başkalarına yakın olun: Bu, bir kafede başka birinin yanında bir masada oturmak veya kalabalık bir parkta yürümek gibi görünebilir. Başkalarının enerjisini ve varlığını hissetmek, daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
- Gönüllü: Hastane, dini topluluk, özel ders veya aşevi gibi yerel bir kuruluşta gönüllü olmayı deneyin. Başkalarına yardım etmek, arkadaşlarınız veya ailenizle bir ilişkiniz olmasa bile, kendinizi bağlı hissetmenizi sağlayabilir.
Başkalarıyla Yapabilecekleriniz
- Sevdiklerinizi olumlu dokunuşlarla yıkayın: İster el ele tutuşun, ister onlara sarılın, mümkün olduğunda sevdiklerinizle olumlu fiziksel dokunuşlar paylaşmak için çaba gösterin. Ancak, kimseye istenmeyen dokunuşlar yapmadığınızdan emin olun.
- Size yakın olmalarına izin verin: Sevdiklerinizin yanında olmak, birbirinizle konuşmasanız veya birbirinize dokunmasanız bile, onlarla bağ kurmanıza yardımcı olabilir.
- İletişimde kalın: Sevdiklerinizle iletişimde kalmak için çaba gösterin. Görüntülü sohbetler, aranızdaki tüm mesafelere rağmen onlara yakın hissetmenize yardımcı olabilir.
- Cesaret verici sözler söyleyin: Sevdiğiniz birinin dokunma açlığı belirtileri gösterdiğini fark ederseniz, onlarla etkileşim kurun, onlarla bağlantı kurun ve destek sağlayın.
- Dört gözle bekleyeceğiniz bir zaman belirleyin: Sevdiğiniz kişiyi şu anda göremiyorsanız, mümkün olan bir tarih belirleyin.
Temas Bağımlılığı İçin Ne Zaman Profesyonel Yardım Almalı?
Temas bağımlılığı, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık durumlarının semptomlarını kötüleştirebilir. Sevdiklerinize ulaştıktan sonra bile üzüntü veya bunalımda bir artış fark ederseniz, terapiden fayda sağlayabilirsiniz.
Arkadaşların ve ailenin desteğini almak çok önemli olsa da, bir terapist duygularınızın altında yatan nedeni belirlemenize yardımcı olabilir ve size sağlıklı başa çıkma becerileri öğretebilir. Bir seansa fiziksel olarak katılamıyorsanız, birçok çevrimiçi terapi seçeneği de mevcuttur. Siz ve terapistiniz, size en uygun tedavi planını geliştirmek için birlikte çalışabilirsiniz.
[wp-faq-schema title=”Temas Bağımlılığı Sık Sorulan Sorular”]
epeydir araştırıyordum, teşekkürler.