Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu bir gelişim bozukluğudur. Aynı zamanda otizm hastalığı türlerinden biri olarak görülmektedir. Asperger sendromlu gençler, başkalarıyla sosyal anlamda ilişki kurmakta zorlanırlar. Bu hastaların davranışları, düşünce kalıpları katı veya tekrarlayıcı olabilir.

Genel anlamda Asperger sendromlu çocuklar ve gençler iletişim becerileri anlamında oldukça iyi performans gösterebilirler. Fakat sosyal anlamda beden dili, ince iletişim durumlarını anlamakta güçlük çekebilirler. Asperger sendromu bir diğer adı ile otistik spektrum bozukluğu, sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan beyin gelişimi ile alakalı bir durumdur.

Asperger Sendromunun Yaygın Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Bu sendromun birçok belirti ve semptomu vardır. Çocukların veya gençlerin bazıları bu belirti veya semptomlardan yalnızca birkaçını ya da tümünü gösterebilirler. Bu belirtiler ve semptomlar şu şekilde sıralayabiliriz:

Sosyal Belirtiler

Asperger sendromu rahatsızlığında en yaygın belirtilerden biri sosyal alanlarda ve durumlarda yaşanan zorluklardır. Bu sendromun sosyal durumları veya iletişim becerilerini etkileyen en önemli semptomları şunlardır:

Bazı insanlar Asperger sendromlu bireylerin göstermiş olduğu bu semptomları anlamlandıramayabilirler. Aspergerli bireyler sadece kendileri hakkında konuşma eğiliminde olurlar. Başkalarının duyguları hakkında üzgün, öfkeli veya kırgın olduklarını anlamayabilirler. Sosyal ortamlarda nasıl davranacaklarını bilemeyebilir örneğin ciddi ortamlarda yüksek ve ısrarcı tavırlarla konuşabilirler. Aynı zamanda belli başlı konularda ısrarlı veya takıntılı bir şekilde konuşmaya çabalarlar.

Hipomani Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/hipomani-nedir/ Linkinden Hemen Keşfet!

Dil ve Konuşma Problemleri Belirtileri

Diğer otizm spektrum bozuklukları aksine, Asperger sendromlu bireyler konuşma becerisi konusunda gecikme yaşamazlar. Ancak onların dil ve konuşma becerilerinde belirli bazı davranış veya semptomlar vardır. Bu davranışlar şu şekilde sıralanabilir:

Tüm bu durumların yanında Asperger sendromlu bireyler inanılmaz bir kelime dağarcığına ve iyi bir gramer becerisine sahiptirler. Fakat sosyal durumlarda dili nasıl kullanacaklarını bilemeyebilirler.

Bilişsel Davranış Belirtileri

Asperger sendromlu bireyler çocuklar ve yetişkinler normal ortalamaların üzerinde bir zekaya sahiptirler. Ve bu sendroma sahip kişilerin bilişsel davranış olarak gösterdikleri belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Fiziksel Durumlarda Belirtiler

Asperger sendromlu kişiler bazı fiziksel semptomlar, belirtiler sergilerler. Bu belirtiler şunlardır:

Asperger sendromlu bireyler bu gibi davranışları sebebi ile beceri anlamında zayıf görünebilirler. Bisiklete binmek, normal çocukların oynadığı basit oyunlar ve aktiviteler karşısında zorluklar yaşayabilirler. Bu durumlar normal insanlar tarafından anlaşılmayabilir veya garip karşılanabilir. Fakat bu gibi belirtiler çocuklarınızın Asperger sendromu yaşadığı anlamı taşıyabilir.

Asperger sendromu tanı ve tedavisi
Asperger Sendromu Tanı ve Tedavisi

Asperger Sendromu Tanısı

Otistik spektrum bozukluğu teşhisi alanında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Otistik spektrum bozukluğu tanı ve teşhislerini yapabilecek uzmanlar çocuk doktorları, çocuk psikiyatristleri veya nörologlardır.

Bu uzmanlar tarafından teşhisi konulan bu sendromda kişiye özel tedavi süreci başlatılır. Asperger sendromu olan birey için teşhisin doğru konulabilmesi için doktorlar çocuğun davranışlarını doğru gözlemleyebilmek adına ona bazı sorular sorabilir. Bu sorular ve iletişim esnasında bireylerin bu sendromdan hangi belirtileri taşıdığını ve sürecinin ne zaman başladığını saptamaya çalışırlar. Aynı zamanda çocuğun nasıl bir iletişim kurabildiği, konuşma becerisi, arkadaşlarından veya sevdiklerinden bahsedip bahsetmediği gibi durumlarda belirlenmeye çalışılır. Tüm bunları yaparken çocukla kurulan tüm iletişim boyunca davranışları, hareketleri, göz teması kurup kurmadığı gibi tüm durumları teşhis edebilmek amacı ile sıkı bir gözlem yapmaya çalışırlar.

Asperger Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Uzman doktorlar, sizin veya çocuğunuzun Asperger sendromu ile başa çıkmasına yardımcı olabilmek için bir veya farklı birkaç türde tedavi yöntemleri önerebilir. Fakat bu tedavi yöntemleri ne yazık ki oldukça sınırlıdır. Hatta buna tedavi yöntemi demekten daha çok çocuğun davranışlarına ve semptomlarına yardımcı olabilecek bu semptomları hafifletecek yöntemler denmesi daha doğru olacaktır.

Asperger sendromlu bireylerde tüm becerilerinin geliştirilmesi gereken durumlara odaklanılarak bu yöntemlerin uygulanması amaçlanır. Etkili tedavi yöntemleri, Asperger sendromlu bir kişinin hayatını olumlu yönde etkileyebilecek sosyal zorluklarla, dürtüler, duygular ve motor becerileri eksiklikleri ile ve diğer faktörlerle nasıl başa çıkması gerektiğini iyileştirmektir.

Otistik spektrum bozukluğu tedavisi bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde tasarlanmalıdır. Sağlıklı bir tedavi uygulama planı bireyin güçlü yanları üzerine inşa edilmeli ve zorluk yaşadıkları alanlarda büyümeyi teşvik etmelidir. Asperger sendromu tedavisi için özel olarak reçete edilen bir ilaç çeşidi yoktur.

İlginizi Çekebilir: Unipolar Depresyom Tedavisi

[wp-faq-schema title=”Asperger Sendroumu Sık Sorulan Sorular”]

Call Now Button