Misol (50 mg) Nedir?

Misol (50 mg), etken madde olarak sertralin içerir. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSGI) grubuna ait bir antidepresandır. Sentetik olarak üretilen ilaç ilk olarak 1991 yılında ABD’de tanıtılmıştır. Depresyon, anksiyete bozukluklarını gibi durumları tedavi etmek için kullanılır.

Misol (50 Mg) Ne İçin Kullanılır?

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Misol 50 Mg Kullanılır?

Misol (50 mg)  kullanımları şu rahatsızlıkları içerir:

Misol (50 mg) Nasıl Etki Eder?

Beyin ve omurilikte farklı haberci maddelerin (nörotransmiterler) etkileşimi, belirli durumlara (heyecan, sevinç vb.) uygun tepkiler verebilmemizi sağlar. Bu amaçla çeşitli haberci maddeler (serotonin ve noradrenalin gibi) gerektiği kadar sinir hücreleri tarafından serbest bırakılır. Sonrasında tekrar alınır ve depolanır.

Haberci maddelerin sözünü ettiğimiz bu dengesi, depresif bir hastalıktan mustarip kişilerde sıklıkla bozulur. Depresyon, uykusuzluk ve kaygı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumlara maruz kalanların günlük hayata aktif olarak katılmasını zorlaştırır.

Serotonin, vücuttaki sinyalleri kimyasal olarak ileten bir nörotransmiterdir (kimyasal haberci). Sinaptik boşluk denilen iki hücre arasındaki boşluğa salınır. Böylelikle hücrenin yüzey reseptörlerine bağlanarak çeşitli etkilerin oluşmasını sağlar. Bu aynı zamanda ruh hâlini iyileştiren veya antidepresan etkiyi de kapsamaktadır.

Depresyonun nedeni çeşitli araştırmalara göre  serotonin eksikliği hipotezi ile doğrulanmaktadır. Buna göre düşük konsantrasyondaki serotoninin  depresif belirtilerden sorumlu olduğu söylenebilir. Çeşitli araştırmalara rağmen bu hipotez için net bir sonuç sağlanamayacağını bilmeliyiz. Bu sonuçsuzluğun nedeni, depresyon belirtilerinin serotonin azaltıcı bir ajan tarafından azaltıldığının test edilmesi gerektiğidir.

Serotonin veya diğer nörotransmiterler etkilerini bıraktıktan sonra çeşitli mekanizmalarla sinaptik yarıktan uzaklaştırılırlar. Serotonin durumunda bir hücreye geri alım, taşıyıcısı aracılığıyla gerçekleşir. SSRI antidepresanlar bu taşıyıcıdan faydalanır. Serotonin taşıyıcısını baskılanır yani nörotransmiter hücreye geri alınamaz ve sinaptik yarıkta kalır. Misol (50 mg) sonuç olarak bu nörotransmiterin eksikliği önleyerek depresyon vs. semptomlarını hafifletir.

Misol (50 Mg) Nasıl Kullanılmalıdır?

Misol (50 Mg) doz miktarı ve kullanım süresi hastanın durumu dikkate alınarak bireysel olarak belirlenir. Bu sebeple tedaviniz sağlık durumunuza, yaşınıza, tıbbi ihtiyacınıza göre düzenlenecektir. Hekiminizin tavsiyelerine tam olarak uymanız gerekir.

Tedavinizden en elverişli sonucu alabilmek için dikkate almanız gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

Misol (50 mg) Kaç Doz Kullanılmalıdır?

Tedaviye genellikle günde bir kez alınmak üzere 25 ila 50 mg’lık doz ile başlanır. İhtiyaç duyulduğu takdirde doktorunuz dozu günde en fazla 200 mg’a kadar artırabilir. OKB, depresyon, panik bozukluklar ve anksiyete bozukluklarında 50 mg dozu yetersizse günlük doz artırılabilir. Tavsiye edilen maksimum doz olan 200 mg’a kadar aralıklarla artırılabilir.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?

Hamileyseniz hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya gebelik planınız varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız. Sertralinin hamile kadınlarda güvenliği tam olarak kanıtlanmamıştır. Hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin son 3 ayında Misol (50 mg)  alındığında yenidoğanın persistan pulmoner hipertansiyonu (PPHN) adı verilen ve bebeğin daha hızlı nefes almasına neden olan ciddi bir durumun riskini artırabilir. Bu sebeple Misol (50 mg) gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

Sertralinin anne sütüne geçtiğine dair kanıtlar vardır. Gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Sertralin emziren annelerde ancak doktorunuz yararının bebeğe yönelik olası risklerden daha fazla olduğuna karar verirse kullanılmalıdır.

Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri

Misol 50 Mg Yan etkileri
Misol 50 Mg Yan Etkileri Nelerdir

Misol (50 mg) Yan Etkileri Nelerdir?

Herkeste görülmese de Misol (50 mg) bazen yan etkilere neden olabilir. Mide bulantısı en sık görülen yan etkidir. Görülen yan etkiler doza bağlıdır ve genellikle zamanla kaybolur ya da azalır.

Çok Yaygın Yan Etkiler

Yaygın Yan Etkiler

Yaygın Olmayan Yan Etkiler

İlginizi Çekebilir: Antalya Psikolog

Misol (50 mg) Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?

MAOI (monoamin oksidaz inhibitörü) grubundan bir ilaç kullanıyorsanız devam eden bu tedavinin kesilmesinden sonra en az 14 gün geçtikten sonra tedavinize başlayabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir MAOI kullanımına başlamadan en az 7 gün önce Misol (50 mg) kullanımını sonlandırmalısınız.

Aşağıdaki ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanımı ciddi etkileşimlere neden olabilir:

 

Call Now Button