Sertralin (Lustral)
Sertralin lustral Kısaca : depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklarda kullanılan antidespresanların içinde bulunan etken maddedir.
Bu madde serotonin salgılanmasına yardımcı olur. İnsanların depresyon ve anksiyete gibi ruhsal duygu durum bozukluklarındaki sorunların temel sebepler serotonin eksiliği ile alakalıdır.
Serotonin beynin sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan bir norotransmittedir. Misol, Lustral, Selectra, Seralin, Serdep, Serotop, Serteva,Zeleft gibi ilaçların içinde sertlarin maddesi vardır.
Sertralin (Lustral) Faydaları Nelerdir?
Sertralin panik bozukluklar, majör depresyon, obsesif kompulsif bozuklukta ve yaygın sosyal anksiyete gibi ruhsal bozukluklarda yetişkinler üzerinde kullanılan bir ilaçtır.
Depresyon gibi birçok vakada başarılı bir tedavi rolüne sahiptir ve bu gibi durumlarda kullanılan diğer antidepresan türlerine göre daha az yan etkisi vardır. Ayrıca 6-18 yaş arası bireylerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde kullanılır.
Sertralin (Lustral) Yan Etkileri Nelerdir? – 2023
Genel olarak Sertralin (Lustral) yan etkileri şöyledir;
- tedaviye başlanan ilk günlerde belirgin olarak ağız kuruluğu
- terleme
- baş dönmesi
- titreme ve ishal
- mide bulantısı
- halsizlik
- iştahsızlık
- uyku problemleri
- erkeklerde geç boşalma
Bu etkiler bireylerde en sık görülen yan etiklerdir. Ayrıca panik atak tedavisi kullanımında ilk haftalarda belirtilen etkilerde kötüleşme olabilir fakat bu durum birkaç hafta içinde düzelecektir. Bazı bireylerde ilacın etken maddelerine karşı alerjen durumları olabilmektedir.
Bu durumlar nefes almakta zorluk, yüz, göz ve dudaklarda şişme cilt üzerinde kırmızı kabarmalar gibi etkilerdir. Bu gibi olası durumlarda lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Sertralin (Lustral) Kullanımda Yan Etkiler Nasıl Önlenir?
Lustral kullanımında eğer uykusuzluk gibi bir probleminiz var ise ilaç sabah saatlerinde alınmaktadır. Tam tersi olarak uyuyakalma gibi bir etkisi var ise akşam yatmadan önce alabilirsiniz. İlaç kullanımda mide bulantısı için yemeklerde sonra kullanım önerilmektedir.
Baş ağrısı gibi etkilerde bol su tüketimi ve yeterince dinleme baş ağrısı azalttığı görülmektedir. Yine de su tüketimi ve dinleme yöntemi ağrıda bir azalma yapmıyor ise doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler yüzünden ilaç kullanımınızı lütfen kesmeyiniz.
İlacın yan etkileri olduğu kadar faydaları da yan etkilerinde fazladır. Bu antidepresan tedavisi diğer tedavilerde de olduğu gibi doktor kontrolünde başlanmaktadır. Kendi isteğinizle lütfen sertralin kullanmaya başlamayınız. Muhakkak doktor kontrolünde ve takibinde bu gibi ilaçlara başvurunuz.
Sertalin (Lustral) Diğer İlaçlarla Etkileşimi Nedir?
Sertalin ilacı kullanırken başka ilaçlar kullanacaksanız mutlaka doktorunuza bunu bildirmelisiniz. Aynı şekilde ilaçların dozlarında da doktorunuza danışmadan oynama yapmayın. Başka ilaçların dozlarının değiştirilmesi veya kesilmesi gerekirse bu yine doktor kontrolünde olmalıdır. Bazı ilaçlar sertralin ilacı il etkileşebilğir bunlardan bazıları şunlardır;
- Nöbetler için kullanılan anti-epileptik ilaçlar (fenitoin, karbamazepin ve primadone gibi)
- Anti-manik olarak kullanılan bazı ilaçlar (triptofan, lityum gibi)
- Kan sulandırıcı ilaçlar
- Ağrı kesici bazı ilaçlar (tramadol gibi))
- Bazı migren ilaçları (sumatriptan gibi)
- Parkinson rahatsızlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (selejilin gibi)
- Ülser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (simetidin gibi)
Sertalin (Lustral) Kimler Tarafından Kullanılmaz?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi setralinde doktor kontrolünde ve ancak bir psikiyatrist reçetesi ile kullanılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce var olan başka hastalıklarınız veya özel durumlarınız varsa bununla ilgili mutlaka doktordan bilgi alınmalıdır. Peki bu ilaç kimler tarafından kullanılamaz;
- Epilepsi hastaları
- Şeker hastası olanlar
- Hamileler ve emzirmekte olan anneler
- Karaciğer rahatsızlığı olan hastalar
- Kalp-damar rahatsızlığı olanlar
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz ve bir tedaviye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız Çevrimiçi Terapi üzerinden alanında uzman doktorlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
[wp-faq-schema title=”Sertralin (Lustral) Sıkça Sorulan Sorular” akordeon=1]