Stilizan 1MG 30 Draje Nedir?
Başlıca maddesi trifluoperazin hidroklorid içeren, draje veya ampul hallerinde satışa sunulan mavi renkli antipsikotik ilaç grubuna ait bir ilaç türüdür. Beyinde bulunan ve salgılanan dopamin hormonuna yönelik etkileri bulunur.
Dopaminin etkilerini düzenleyerek beyin aktivitesini düzenleyen bu ilaç, normal reçete ile satılmaktadır. SGK tarafından ödenir ve genellikle kısa süreli tedavilerde başvurulur. Çeşitli hastalıkların tedavisinde veya geçen hastalıkların kontrol altında tutulması gibi sebeplerle kullanılabilir.
Stilizan Ne İşe Yarar?
- Huzursuzluk
- Endişe
- Depresyon
- Bulantı
- Kusma
- Yüksek şizofreni belirtilerinin tedavisinde veya tekrarı yaşanmasın diye kullanılabilir.
Yukarıda işaret edilen kullanım alanları dışında tüm tedavi süreçleri için alanında uzman hekimlere veya eczaneye mutlaka danışılmalıdır.
Stilizan Fayda Eden Bir İlaç Mı?
İlaç yazma yetkisi psikiyatri doktorlarına aittir ve fayda görmek adına doktorların talimatlarına uyulmalıdır. Düzenli olarak dozlarını saat ve mg olarak takip eden hastaların şikayetlerinde büyük oranda gelişme katedildiği görülmüştür. İlaç tedavisinde de kontrollü davranıldığı sürece etkisinden kaybetmez. Dileyen hastalar terapi tedavisi de alarak ilacın işlevselliğini arttırarak tedavi sürecinden en iyi verimi alabilir.
Stilizan 5MG 30 Draje Nasıl Kullanılır?
Yalnızca ağızdan kullanılabilir. İlacın şekli bölünmeye uygundur, dolayısıyla istenilen dozun alınması mümkündür. Kullanıldığı andan itibaren reaksiyon gösterildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çocukların görmeyeceği serin bir yerde saklanmalıdır.
Tüm ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde tüketilmelidir, uzmanların tavsiyesi ve uyarıları dışında hareket edilmemelidir. Kişi kendisine göre tedaviyi kesmemeli veya ilaç dozunu arttırmamalıdır.
Stilizan İlacının Çok Ciddi Yan Etkileri Nelerdir?
- Anafilaksi adı verilen şiddetli alerjik reaksiyon
- Toplar damar tıkanıklığı
- Akciğer embolisi
- İskelet kasında görülebilecek zararlar
- Düşük kalp hızı ile bayılma
- Ciddi karaciğer hastalıkları
- Kalp durması
- Kalp ritminde bozukluk
- Göğüs ağrısı veya göğüs ağrısında artış görülmesi
- İdrarda zorluk
- Bulanık görme
- Ateş
- Hızlı soluma
- Aşırı terleme
- Uyku hali
- Ağız, dil gibi yerlerde istemsiz hareketler
Bahsedilen yan etkiler oldukça hayati yan etkilerdir, fark edilmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve doktora haber verilmelidir.
Stilizan İlacının Yaygın Olarak Görülen Yan Etkileri Nelerdir?
- Kilo artışı
- İştahsızlık
- Ağız kuruluğu
- Işığa duyarlılık
- Cilt reaksiyonları
- Memeden olağandışı süt gelmesi
- Adet döngüsünde bozukluk veya adet görmeme
- Halsizlik
- Sersemlik
- Ayak bileklerinde şişlik veya su toplaması
- Uykusuzluk
Yukarıda verilen yan etkilerim görülmesi halinde ilacı veren doktor bilgilendirilmelidir. Doktor tavsiyelerine uyarak tedavi süreci devam etmelidir.
Stilizan İlacının Seyrek Olarak Görülen Yan Etkileri Nelerdir?
- Kabızlık
- Sık sık hastalanmak
- Kansızlık
- Deride görülen kahverengi lekeler
- Ateş
Yukarıdaki yan etkilerin dışında görülen tüm yan etkiler hakkında ilacı veren doktor bilgilendirilmelidir.
Stilizan Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
- Uyuşturucu ilaçları
- Uyku ilaçları
- Antidepresanlar
- Güçlü ağrı kesiciler
- Tansiyon düşürücüler
- Parkinson ilaçları
- Mani ilaçları
- Kan pıhtılaşması ile ilgili ilaçlar
- Sinir ilaçları ve kan hücre baskılayıcı ilaçlarla kullanılması tavsiye edilmez.
Yukarıda verilen ilaçlar ile ilacın etkileşime girebileceği görülmüştür. Mevcut düzende kullanılan tüm ilaçlar muayene esnasında mutlaka doktora söylenmelidir.
Stilizan İlacının Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?
- Etken maddesi trifluoperazin olan ve buna alerjisi olan kişiler.
- Karaciğer hastalığı bulunanlar.
- Böbrek hastası olanlar
- Kan hastaları
- Kalp hastaları
- Koma durumu
Stilizan Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bunama hastalarına
- Yüzünde veya dilinde anormal hareketi olanlar.
- Kalp damar hastaları
- Parkinson hastaları
- Sara hastaları
- Epilepsi hastaları
- Glokom
- Kas zayıflığı
- Kan hastaları
Yukarıda verilen hastalıklara sahip bireyler söz konusu ilacı kullanırken oldukça dikkatli olmalıdır. Hastalar kendi sağlıkları için tüm tıbbi geçmişlerini eksiksiz bir şekilde doktorlarına anlatmalıdır.
Stilizanı Hamileler veya Emzirme Dönemindeki Anneler Kullanabilir Mi?
Hamileler ve hamileliğin son 3 ayı kesinlikle kullanmamalıdır. Emzirme döneminde bulunan anneler de Stilizan kullanmaktan kaçınmalıdır. İlaç içerisinde bulunan kimyasallar anne sütüne geçebilir, sütten beslenen bebek bazı reaksiyonlar gösterebilir. Bebeklerin sağlığı için emzirme dönemi anneleri kullanmamalıdır. Hamilelik planı olanlar da mutlaka doktorunu bilgilendirmeli ve verilen talimatlara göre hareket etmelidir.
Stilizan Doz Aşımında Ne Yapılmalı?
İlaç kullanımında bir dozu içmeyi unutursanız öbür doza kadar bekleyiniz. Dozları dengelemek adına ilaç kullanmayınız. Eğer fazla stilizan kullandıysanız kalbin hızlı atması, zihin karışıklığı, yüz veya dilde oluşan anormal hareketler, düşük veya yüksek tansiyon gibi çeşitli yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Herhangi bir yan etki görüldüğü takdirde en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir uzman doktor kontrolünü sağlamalısınız.
Stilizan Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Stilizan antidepresanı Trifluoperazin maddesi içermektedir. Bu bağlamda eğer sığır jelatini, titanyum dioksit, kalsiyum sülfat dihidrat, gibi maddeler alerjiniz var ise kullanmamalısınız. Bu tarz maddeler duyarlı biriyseniz kullanmanız tehlikeli bazı sonuçlar doğurabilmektedir.
Bunun yanı sıra aile geçmişinizde kan damarlarını etkileyen veya hafızadan kayıplar meydana gelen bazı hastalıklar varsa Stilizan kullanımı sonucunda inme riski ortaya çıkabilmektedir.
Fazla sigara ve alkol kullanan bir bireyseniz ilaç kullanımında ani kan basıncı yükselmesi meydana gelebilmektedir.
Stilizan, nadir olarak vücut ısısında değişkenlik yaptığı bilinmektedir. Dolayısıyla ilacı kullanırken yüksek sıcaklığa sahip bir ortamda bulunmamalısınız.
Yapay kalp kapağınız varsa veya yüksek tansiyon hastası iseniz dikkatli kullanım önerilmektedir.
Stilizan Ne Zaman Etkisini Gösterir?
Anidepresan ilaçları kullanan hastaların en sık yaptığı hatalardan bir tanesi, etki göstermediğini gözlemleyip kısa sürede ilacı bırakmaktır. Şizofreni ve depresyon gibi durumlarda kullanılan Stilizan ilacının etkisi birkaç hafta ile bir ay arasında hastanın durumuna göre değişmektedir. İlacın size etki etmediğini düşünseniz dahi doktorunuza danışmadan ilacı bırakmamalısınız. Buna ek olarak ilacı uzun süre ve düzenli bir şekilde kullandıysanız aniden bırakmamalısınız. Doktorunuz dozu yavaş yavaş azaltmalı ve o şekilde bırakmalısınız.
[wp-faq-schema title=”Stilizan Sık Sorulan Sorular”]