Muscoril Nedir?
Muscoril başlıca etken maddesi tiyokolşikosid olan, kapsül formunda 10,14 ve 20 kapsüller halinde satılan kas gevşetici ilaç grubundadır. Kapsüllerin her birinde sarı kapak, beyaz gövde ve içerisinde sarı renkli parlak bir toz bulunur. Ek izlemeye tabi olan bu ilaç sayesinde görülen yan etkiler hemen raporlanabilir. Etken maddesine yardımcı olan laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat kimyasalları bulunur. SGK tarafından geri ödemesi yapılan bu ilaç normal reçete ile satın alınabilir.
Muscoril Ne İşe Yarar?
- Kas gevşetici
- Omurilik ağrıları
- Ani kas kasılmaları
- Kas ağrıları
- Ağrılı kas kasılmaları
Muscoril Kapsül Nasıl Kullanılır?
Yalnızca ağızdan kullanım için uygundur. Kapsüller çiğnenmeden bir bardak su eşliğinde bir bütün olarak yutulmalıdır. Aç veya tok karna alınması önemli değildir. Alkol ile kullanılması tavsiye edilmez. Kullanım önerisi 12 saatte bir alınarak günde maksimum 2 doz alınmasıdır. Günde 2 dozun üstüne çıkılmamalı, sürekli kullanımdan kaçınılmalıdır. İlacı zamanında almaya özen gösterilmelidir. Tavsiye edilen tedavi süresi 5-7 gündür, ilacı veren doktorun başka bir tavsiyesi veya talimatı yoksa ilaç 7 günden fazla kullanılmamalıdır.
Muscoril Kapsül İlacının Çok Ciddi Yan Etkileri Nelerdir?
- El, ayak, bilek, yüz ve dudakların şişmesi
- Ağız ve boğazın yutkunmayı ya da nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi
- Şiddetli kaşıntı
- Deri ve mukoza üzerinde oluşan şişlik
- Baygınlık
- Havale
- Nöbet
- Mide veya karın bölgesindeki rahatsızlık hissi, sarılık, idrarın normalden koyu olması, ateş ve yorgunluk
- Tansiyon düşüklüğü
- Geçici olarak bilinçte bulanıklık
- Deri döküntüleri
- Sersemlik, uyuklama hali
Yukarıda verilen yan etkiler oldukça hayati yan etkilerdir, görülmesi halinde ilaç kullanımı durdurulmalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. İlacı veren doktor mutlaka bildirilmelidir.
Muscoril Kapsül İlacının Hafif Kabul Edilen Yan Etkileri Nelerdir?
- Bulantı
- Kusma
- İshal
- Mide ağrısı
Yukarıda verilen yan etkiler görüldüğünde doktor bilgilendirilmelidir. Söz konusu yan etkiler dozun azalması veya tedavi sürecinin bitmesi ile ortadan kaybolacaktır. Kişi kendisine göre tedavi kesmemeli, doktor tavsiyelerine uymalıdır. Verilen yan etkilerin dışında bir etki görüldüğünde doktor veya eczane bilgilendirilmelidir.
Muscoril 8 Mg 14 Kapsül Diğer İlaçlarla Beraber Kullanılabilir Mi?
Muscoril, iskelet sisteminde bulunan kasların rahatlaması/ gevşemesi adına kullanılan bir ilaç olduğundan aynı etkiyi veren ilaçlarla beraber alınması önerilmez. Düz kaslar üzerinde de etkisi olan herhangi bir ilaçla kullanımı istenmeyen yan etkileri arttırabilir ya da ilaçlar birbirinin etkisini arttırabilir.
Reçeteli veya reçetesiz kullanılan her ilaç mutlaka doktora söylenmelidir. Tıbbi geçmişler eksiksiz ve net bir şekilde doktora bildirilmelidir. Yiyecek veya içecek tüketimi esnasında herhangi bir etkileşime girmez. Alkol ile birlikte alınması tavsiye edilmez.
Muscoril İlacının Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?
- Kas sisteminin veya kasların görev yapmaması durumu söz konusu ise
- İlaç içerisinde bulunan başlıca maddeye veya yardımcı kimyasallarına karşı şiddetli alerji sahibi ise
- Gebelik dönemi anneler
- Emzirme dönemi anneler
- 16 yaşından küçük yaş grubundaki çocuklar
Muscoril İlacını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Sara hastaları veya sara hastalığı riski olanlar
- İlaç kullanımı esnasında vücutta oluşan kimyasallardan biri, ilacın yüksek dozda alınması halinde hücrelerde hasara uğramasına neden olabilir. Bu sonuca hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar deneyleri üzerinden varılmıştır ve bu hasar kanser riskini oluşturabilir. Yüksek doz kullanımı doğmamış bebeklere zarar verebilir, erkek hastalarda kısırlığa neden olabilir.
- Tedavi esnasında birtakım karaciğer hastalıkları ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalıkları; mide veya karın bölgesinde ağrı, iştah kaybı, kusma, ishal, sarılık, idrarın normalden koyu olması, kaşıntı ve bu belirtilerle beraber gelen ateş ve yorgunluk şeklinde kendisini gösterebilir. Bu belirtilerin görülmesi karaciğer problemlerine işaret edebilir.
- İlaç kullanımı esnasında ishal etkisi görülürse ilaç kullanımı durdurulmalıdır.
Hamilelik Dönemindeki Anneler Muscoril Kullanabilir Mi?
Tedavi esnasında hamile olduğunu fark eden kadın hastalar, doktorları ile danışarak ilacı kesmelidir. Gebelik planı olanlar ve hamileler doktor kontrolünde ilacı kullanmamalıdır. Emziren anneler muscoril kullanmaktan kaçınmalıdır. İlaç içerisindeki kimyasallar anne sütü ile bebeğe geçebilir ve bebeğin sağlığını oldukça etkileyebilir.
Hamileyken ilacın kullanılması, ilaç kimyasallarının bebeğe geçmesine neden olabilir. Hamileyken veya emzirirken muscoril kullanılmamalıdır.
Muscoril Kullandıktan Sonra Araç veya Makine Kullanmak Sakıncalı Mıdır?
Yapılan labarotuvar analiz sonuçlarına göre içerisinde etken olarak bulunan tiyokolşikosit maddesinin motor etki performas üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. İlacın yaygın olarak görülen uyuklama ve sersemlik yan etkisi bulunduğundan araç veya makine kullanımı esnasında dikkatli olunmalıdır. İlacın yan etkileri anlaşılmadan kesinlikle araç veya makine kullanılmamalıdır.
Özel Durumu Olan Hastalar Muscoril Kullanabilir Mi?
Karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalar, muscoril tedavisi görmeden önce doktorlarına mutlaka danışmalıdır. Hastalar kişisel ihtiyaçlarına göre tedaviye başlamamalı veya tedaviyi kesmemelidir.
Voltaren ve Muscoril Aynı Anda Kullanılır Mı?
Muscoril, kas ve iskelet sistemindeki sorunlar üzerine kas gevşetici etkiye sahip bir ilaçtır. Keza Voltaren de benzer etkilere sahip olduğundan ikisi beraber olarak kullanıldığında birbirinin etkisini artırabileceğinden birlikte kullanım sakıncalıdır ve önerilmemektedir. Muscoril Hangi İlaçlarla Birlikte Kullanılmaz?
Muscoril ilacı, özellikle diklofenak içeren nonsteroidal antiinflamatuvar iltihap giderici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra merkezi sinir sistemi üzerinde oldukça etkili olduğundan dolayı merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlarla beraber kullanılırsa sedatif etkileri artıracaktır. En doğru kullanım şekli için öncesinde mutlaka doktorunuza danışınız ve önerilen dışında bir kullanım gerçekleştirmeyiniz.
[wp-faq-schema title=”Muscoril Sık Sorulan Sorular”]