• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Epizod Nedir? Depresif Epizod Nedir?

Epizod Nedir? Depresif Epizod Nedir?

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Epizod Nedir? sorusunun cevabını detaylı olarak incelediğimiz ve bu konuyla beraber Depresiz Epizod Nedir? sorusunun cevabını arıyoruz. Bu yazımızda Epizod Türleri’ne de yer verdik.

İçindekiler

  • 1 Epizod Nedir?
    • 1.1 Epizod Türleri Nelerdir?
  • 2 Depresif Epizod Nedir?
    • 2.1 Depresif Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
  • 3 Manik Epizod Nedir?
    • 3.1 Manik Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
  • 4 Karma Epizod Nedir?
  • 5 Epizod Nasıl Tedavi Edilir? Epizodun Tedavisi Mümkün Mü?

Epizod Nedir?

Epizod Nedir? sorusu, psikolojik hastalıklar baş gösterdiğinde en çok merak edilen soru olarak karşımıza çıkar. Epizod, kişinin ruh halinde yaşadığı duygusal ve sinirsel dalgalanmalar olarak tanımlanır. Epizodlar, bazı kişilerde sebepsiz ve aşırı mutluluk hali şeklinde kendini gösterirken, kimilerinde ise aşırı sinir ve mutsuzluk hali şeklinde ortaya çıkar. Genellikle bu tür duygu değişimleri aniden gelişir ve uzun süreli değildir. Epizod,  farklı yaş gruplarında görülebilen, cinsiyet ve yaş ayırt etmeden ortaya çıkabilen psikolojik bir rahatsızlık türüdür.

En yaygın olarak  15-25 yaşları arasındaki gençlerde ortaya çıktığı görülmektedir. Bu yaş grubundaki kişilerde görülebilen epizod, ani travma yaşatan olaylar sebebiyle de orta yaşlardaki kişilerde de görülebilir. Bazı kişilerde ise fiziksel sebeplerden dolayı 60’lı yaşlarda dahi ortaya çıkabilmektedir. Epizod Nedir? konusunu anladığımıza göre Epizod Türleri‘ni anlatalım.

Epizod Türleri Nelerdir?

Epizodun kendi içerisinde çeşitleri vardır. Bunlar Depresif Epizod, Manik Epizod ve Karma Epizod şeklinde üçe ayrılır. Depresif ve Karma Epizod yaşayan kişilerde intihar oranının yüksek olduğu görülür (%15 civarı). Manik Epizod yaşayan kişilerin hayatlarında ise ekonomik olarak iflas etme veya okul ve iş hayatında başarısız olma gibi olumsuzluklara rastlanmaktadır. Kişiler, yaşam konforunu düşüren bu rahatsızlığın belirtilerini taşıdıklarını düşünüyorlarsa hemen bir uzmana danışmaları gerekmektedir.

epizod nedir

Depresif Epizod Nedir?

Depresif epizod, klasik depresyona göre daha şiddetli bir şekilde görülür. Depresif epizod yaşayan kişiler kendilerini aşırı şekilde mutsuz hissederler, durum ve olgulara negatif bakış açısıyla bakma eğilimindedirler. Genellikle yataktan ya da konfor alanlarından çok fazla çıkmak istemezler bu yüzden sosyal ilişkileri de bu süreçte zarar görür. Bu kişiler kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak tükenmiş durumda hissederler. Sorumluluk almak veya bir aktivite yapmak için kendilerinde o gücü göremezler ve motive olamazlar. Sürekli yorgun ve enerjisiz hissederler. Depresif epizod yaşayan kişiler tedavi edilmezse gerçeklikle olan bağlantıları zarara uğrayabilir ve bu yüzden halüsinasyonlar görebilirler. Kendilerini bu yaşadıkları duygusal yükten ve ağırlıktan kurtarmak için intihar etmeyi veya kendilerine bir zarar vermeyi kurtuluş yolu olarak görebilirler.

Depresif Epizod, genellikle boşanma, yas, kayıp, iflas gibi kişinin hayatında iz bırakan olumsuz olaylardan sonra görülmektedir. Bu rahatsızlık bazı bireylerde genetik olarak, bazı bireylerde ise nedensiz olarak ortaya çıkmaktadır.

Depresif Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Depresif epizod belirtileri şunlardır:

  • Üzüntü hali ve tükenmişlik hissi.
  • Yorgun ve halsiz hissetmek.
  • Hiçbir şeyden zevk almamak.
  • Uykuya aşırı düşkünlük ya da uyuyamama.
  • İştahın artması veya azalması.
  • Odaklanmada zorluk yaşama .
  • Her zaman yalnız kalma isteği duyma.
  • Beyni meşgul eden intihar düşünceleri.

Depresif epizod tedavisi, manik epizod tedavisine göre daha kolay bir süreçtir. Eğer kişinin belirtileri yoğun değilse klinikte değil de ayakta tedavi edilebilir. İlaç tedavisi ve terapi birlikte uygulanabilir.

Manik Epizod Nedir?

Manik Epizod, Manik Depresif Bozukluk olarakta bilinmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler depresif epizod yaşayan kişilerin tam tersi bir ruh hali içindedirler. Manik depresif bozukluğu yaşayanlar nedensizce çok mutlu ve enerjik hissetmektedir. Enerjik hissettikleri için uykuya daha az ihtiyaç duyarlar ve yorulduklarını hissetmezler. Sürekli enerjik, heyecanlı, hatta kıpır kıpır hissederler. Bu duygu yoğunluğunun sonucunda bireyde aniden öfkelenme ve saldırgan tutum ve davranışlar görülebilir. Kendilerinde karşı konulmaz bir güç hissederler bu yüzden aşırı girişken ve rahatlardır.

Manik epizod yaşayan kişiler için sayılan bu özelliklerin  hepsi olumlu özellikler olarak görülebilireler ancak maalesef durum böyle değildir. Manik epizod yaşayan kişiler, kendilerini her alanda enerjik ve istekli hissettiği için zihinlerini tek bir konuda odaklamakta zorluk yaşarlar. İletişim kurarken karşısındakini dinlemez ve çok fazla konuşurlar. Manik bireylerle iletişim kurmakta zordur. Sergiledikleri bu davranışlardan çevresindekiler genellikle rahatsız olurlar. Bu kişiler bir çırpıda paralarını harcarlar ve genellikle bunun bir sonucu olarak kendilerini ekonomik sorunlarla boğuşurken bulurlar.

Manik epizod, zamanında tedavi edilmezse hastalık ilerleyerek psikotik bir hale dönüşür. Bu durumda ise bireyin gerçeklikle olan bağlantısı kopar. Birey kendini bir kurtarıcı ya da önemli biri olarak görür bu yüzden sürekli izlendiğini ve takip edildiğini düşünür. Ona karşı çok büyük planlar yapıldığını iddia eder.

depresif epizod nedir

Manik Epizod Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Manik epizod belirtileri şunlardır:

  • Aşırı özgüven ve kendini aşırı güçlü hissetmek.
  • Az uyumak ve buna rağmen enerjik hissetmek.
  • Çok fazla konuşmak.
  • Fikirlerin devamlı yön değiştirmesi ve farklılaşması.
  • Yapılan aktivitelerin artması.
  • Riskli davranışlarda bulunmak. (Alışveriş yaparken aşırıya kaçma, süratli araba kullanma, kumar oynama vb.)

Manik epizod tedavisi, depresif epizod tedavisine göre daha zorlayıcı olabilmektedir. Depresif epizod tedavisinde ayakta tedavi mümkün olabilirken, manik epizod tedavisinde hastanın klinikte tedavi olması gerekmektedir. Tedavide, beyinde dopamin hormonunun normalden daha az salgılanmasını sağlayacak ilaçlar kullanılır.

Karma Epizod Nedir?

Epizod çeşitlerinden biri olan Karma Epizod, bir diğer adıyla Mix Epizod olarak da bilinmektedir. Kişide hem manik epizod hem de depresif epizod belirtileri en az bir hafta boyunca görüldüğü epizod türüne karma epizod adı verilir. Kişi kendisini çok hareketli ve enerjik hisseder, kendisini güçlü görür, karşı cinse ilgi duyar ve özgüveni oldukça yüksektir. Ancak aynı zamanda kendisini çok huzursuz hisseder, her şeyden sıkılır, yaptığı şeyler ona zevk vermez, ağlama krizlerine girer ve karşılaştığı en ufak engelde hemen pes edip kendisini aşırı üzgün hisseder.

Bu tip ani duygu değişimleri çok yüksek seviyededir. Kişi kendisini çok mutlu ve heyecanlı hissederken, birdenbire her şey tersine dönebilir ve intihar etme seviyesine kadar giden olumsuz düşüncelere kapılabilir. Karma epizodların sayısı eğer senede 4’ü geçerse artık hastalık ilerlemiş demektir ve bu duruma da “hızlı döngülü karma epizod” adı verilir.

 Karma epizodun tedavi edilmediği durumlarda bu atakların sayısı sıklaşır ve kronik bir hale gelebilir. Ataklar sadece sayısal olarak artmakla kalmayıp, aynı zamanda şiddet olarak da artar ve bu kişiler için oldukça zor bir dönemdir. Hızlı Döngülü Karma Epizod aslında yaygın olarak Bipolar Bozukluk olarakta bilinir.

Epizod Nasıl Tedavi Edilir? Epizodun Tedavisi Mümkün Mü?

Günümüzde gelişen terapi yöntemleri ve ilaç tedavisi ile epizod, tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Bireyde görülen belirtiler hafif ise tedavi ayakta yapılır, ilaç tedavisi ve psikoterapi şeklinde hastaya uygulanabilir. Yüz yüze ve online terapi hizmeti alınabilir. Rahatsızlık ilerlemişse hasta bir kliniğe yatırılır. Genellikle manik epizod yaşayan bireyler klinikte tedavi edilirler. Manik epizod tedavisinde, hastalara vücudun salgıladığı dopamini azaltması için çeşitli ilaçlar verilir ve yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavi uygulanır. Manik epizod ve depresif epizodun tekrarlama riskleri vardır. Bireyin uzun süreli koruyucu tedavi almasıyla yaşadığı atakların olumsuz etkileri daha aza indirilir.

Koruyucu tedavide duygu durumunu düzenleyici ilaçlar kullanılır.  Bu aşamada hastanın koruyucu tedavinin yanında nefes egzersizleri yapması, düzenli beslenmesi, egzersiz yapması, uykularını düzene sokması, yalnızlığı tercih etmemesi ve kendisine günlük rutin oluşturması tavsiye edilir.

Bu rutinlerin oluşmasında psikologlar, psikoterapi yöntemiyle hastaya destek verirler. Terapide hastanın düşüncelerini fark etmesi ve davranış kontrolünü sağlaması amaçlanır. Bu süreçte de online psikolog platformu Çevrimiçi Terapi uzmanlarından online terapi hizmeti alabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları cevaplamak için uzman psikologlarımız sizleri bekliyor. Whatsapp üzerinden iletişime geçin ve hemen rezervasyonunuzu oluşturun.

İlgili Yazılar:

  1. Şizofreni Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
  2. Uçak Korkusu Nasıl Yenilir? Uçak Korkusu ve İlk Defa Uçağa Binmek 2022
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap